tisdag 4 december 2012

Äntligen har vintern kommit hit!




Måste ju ut och rida i snön. Kurre får följa med.
 Mys mys mys mys!
Och eftersom kusen min är barfota slipper vi allt vad halka,
broddar, snöstyltor m.m. heter. Det är bara att rida!

Nöjda hästar fick komma ut i gräshagen, våran lilla flock.
Lyckliga kompisar.


tisdag 20 november 2012

Senaste dagarnas bildskörd.
Queen, snyggaste hästen i stallet!
Hon är så vacker denna lilla tjejen.


Zeus f-2011.
Är det första gången han har sadel på sig? 
Hm, ja det är det nog, äsch det är inte så noga, han
tyckte nog det var fel modell på sadeln bara. Fniss.


Och så var vi iväg på en liten roadtrip och hämtade hem
Annes unghäst som har varit på inridning hos Jenny Hansson.
Han kan skritt och trav och rygga hit och dit och flytta hit och dit.
Öppna grindar, gå över presenning och annat roligt man kan hitta på.
Jenny är duktig! :)






måndag 12 november 2012

Hoppsan!

I vinter lär vi kunna göra rena flytande byten och trampa. Idag var det påväg till känsla för lite tramp, tänk om det kan bli piaff och grejer?  Hur ska jag nu kunna sälja Kurreburre?

EGET STALL!

Nu börjar vi komma ordning och hästarna har bott in sig. Förstår ni lyckan av att ha ett eget stall att rå om? 
Här finns 7 boxar, för stunden bor 4 hästar i detta fina och fräscha stall. Här sköter jag och Mathilda allting själva och fokuset ligger på att hästarna ska vara glada och nöjda och trivas med livet. Det finns belyst paddock och vi håller på att utforska ridvägarna som är helt ok! För alla hästar ska få komma ut och se något annat än ridbana, box och hage. På det sättet får du också en sund, nöjd och allsidigt tränad häst. 
Vi har också möjlighet att ta emot 1-2 träningshästar i taget.


Stallet. 3 Boxar längst bort. 3 boxar till höger varav en stor fölbox, samt en ensam box till vänster.

Vackra Queen in Black är noga med att inviga den nya boxen.
 Queen och Lupus i vinterhagen.
 Min ettåring Zeus och 13-åriga varmblodet Queen spanar på Lupus när han ska ridas.

Det här är underbart!

söndag 4 november 2012

Varför måste hästfolk hitta på egenkomponerande åsikter om hur hästar fungerar när det finns en verklighet att titta på och lära sig av? Forskning till exempel, experiment som gjorts, kunskap av andra. När ska hästmänniskor svälja sin stolthet och lära sig av de som kan? För vem får lida i slutändan? Kom gärna och lär mig ett och annat, jag vill lära mig allt :)

fredag 21 september 2012

Hösten kommer.

Jag är riktigt dålig på att skriva. Dels för att studierna till sjuksköterska tar mycket tid, sen tycker jag det är svårt att klåpa ihop något som verkar intressant. Jag är trött på alla statusuppdateringar på facebook och klurar på vad folk egentligen vill läsa om. Nu börjar det bli dax att stalla in hästarna. De har fortfarande en hel del gräs ute men med tanke på hur det har regnat idag och att det bara är 7 grader så får dom komma in och torka i natt.

Min fina lilla pojk är hemma också. 1 år och tre månader. Nykastrerad och ute på promenad. Den här killen har ett temperament värt guld, guld och åter guld. Lycka till den som får äran att ha honom som livskamrat.





tisdag 24 juli 2012

Merkurius. "Kurre" (Till Salu)

Kurre är en korsningsvallack född 2002. Hans pappa är den AB-premierade painthingsten Suspisious Mischief född 1987. Hingsten var en av de första paintarna i Sverige då westernridningen fortfarande var helt ny här. Han är av en gammal cutting/reining stam. En kort, välmusklad och vändbar ranchtyp.


Kurre är väldigt lik sin pappa, förutom till färgen. De har samma ansikte, Kurre är dock 7-8 cm större och mer långbent. 


Jag köpte Kurre som ettåring. Då var han en liten liten skit med ljus våfflad man som fick gå tillsammans med min äldre vallack hemma och bli uppfostrad. Vi hade egentligen fastnat för en kolsvart paintåring men då han blev såld åkte vi och tittade på Kurre. Det var en söt liten näsa som sprang som en tok i hagen och bet oss i rumpan när vi lyfte fötter. Honom tog vi hem :)


Jag har själv ridit in honom. Min första häst att rida in, och det blir ju som det blir när man har umgåtts med sin häst i flera ett par år innan. Jag tror jag hoppade upp på en utepromenad, barbacka, första gången jag red honom och det hände inget speciellt. Vi var ju kompisar. Sen bara fortsatte det.  Kurre är en speciell, personlig häst med mycket mycket egen vilja, även om han är världens snällaste. Han vet precis var gränserna går men ändå kan han inte låta bli att töja på dom ibland. 


Vi har tävlat och tränat en hel del under dessa 10 år. Vi har vinster och placeringar på C&D.nivå i Trail, W.Horsemanship, Reining, Pleasure, W. Riding och Ranchtrail. Men enligt mig är Kurre en Trail/Ranch-häst då det är det han är bäst på och tycker är roligast. Han är riktigt duktig i Trail. Modig, nyfiken, framåt och försiktig med sina fötter. Det senaste året har vi också börjat träna på kor vilket har gett oss en nytändning båda två. Han ÄLSKAR det. Och duktig är han också.

Då jag satsat på quarter och uppfödning har Kurres träning blivit lite åsidosatt. Han är en häst som behöver hållas igång både fysiskt och psykiskt. Han älskar att bli riden i skogen men behöver sitt paddockarbete. 
Dyker rätt köpare upp är han till salu. Kurre är världens snällaste och lätt i all hantering så som skoning, verkning, klippning, duschning, lastning mm. Han är väldigt social och tycker om både folk, hästar och hundar. Van vid att vara på andra platser. Vem som helst kan hoppa upp och rida, men för att få honom att jobba krävs en hyfsat rutinerad ryttare.Intresserad? Ring mig på nummer 0703-847435

fredag 20 juli 2012

Fölis!

Jag har uppfyllt min dröm! Jag har planerat och varit med om att mitt eget sto har satt ett föl till världen. Förmiddagen den 27:e Juni föddes hon. Freja, lilla hjärtat. En liten tjej som redan visar attityd, nyfikenhet, försiktighet och en fin bakdel med massor av hästkrafter. Jag kan sitta i timmar och titta på det lilla livet.
Jag hoppas att jag ska kunna behålla denna lilla tös, men dyker rätt köpare upp är hon kanske till salu.



e: CC Top Whiz
f: 1994 hos Bob Loomis, USA.
Slutmätt 147,5 cm.
e: 
Topsail Whiz vars avkommor nu tjänat över $7 million. e. Topsail Cody. Båda är Hall of Fame hingstar.
u: 
Fit A Flit Lynx  e: Doctor Flit
CC Top Whiz är hingsten med en utmärkt Reininghärstamning, direkt son till Topsail Whiz, men som också visat sig vara väldigt Allround.
CC Top Whiz är hingsten för dig som vill ha en Allroundavkomma då han har gångarter för Western Pleasure och Dressyr och är atletisk nog för Reining och Cowhorse.
CC Top Whiz är en underbar individ med starkt psyke och fysik.
Hans avkommor är mycket lättlärda, har fina rörelser och bra exteriör.

CC Top Whiz har tävlats sparsamt och har 36 AQHA poäng.                                             Han har bl.a;
AQHA R.O.M. i Reining.SQHA SM Guld i 
Trail Senior.SQHA SM Guld i Reining Senior.SQHA SM Brons i Western Riding AA.
CC Top Whiz
 har även tävlat i Hunter under Saddle1:aWestern PleasureHunter Hack2:a Showmanship och varitHalter Grand Champion flera gånger m.m. 
Vunnit FEI CRI Reining 2004 i Falsterbo med Fredrik Thomsson i sadeln.
CC Top Whiz har även tävlat Ponny dressyr med resultat 71%.

torsdag 10 maj 2012

Det där med att blogga...

När jag står i stallet och mockar, eller när jag är ute och rider, flyger hundratals tankar runt i huvudet och lika många åsikter, planer och lösningar. "Det där ska jag skriva i min blogg". Men väl hemma är det inte alls lika motiverande att skriva.

Jag är lite besviken över sommarens planer angående High Chaparall. Jag hade ett lag att vara med i, där den tredje ryttaren fallit bort. Men därför var ju inte jag anmäld från början och fick nu reda på att man inte fick göra så. Laget måste ta in en ryttare som redan är anmäld och inte har ett lag. Varför anmäler man sig som ensam i en laggren undrar jag? Lite tråkigt system. Och jag har dessutom tränat med "mitt lag" en hel del och vi har kommit ett stort steg framåt. Antagligen hade jag väl kunnat ta reda på hur reglerna såg ut och insett från början att jag inte skulle komma med, men nu blev det som det blev och det jag såg fram emot blev en liten besvikelse. Men jag och Kurre ska försöka satsa på lite andra tävlingar nu.

Min ettåring Zeus är släppt på bete tillsammans med ytterligare en Quarteråring och en Paint som är två. Dom har det gött i en gigantisk hage utan förmyndare ;)

Här är han, visst är han vacker, min lilla häst.

lördag 17 mars 2012

Tankar från Götene!

Sitter hos Nikolas mor och far i deras hus. Grabbarna är ute och staplar ved, eller träd som Nikola säger. Själv sitter jag inne och filosoferar och planerar tokiga idéer. Tokig idé nummer ett är att plugga till Veterinär. Tokig idé nummer två är att börja rida dressyr på Kurre. Tokig idé nummer tre är att köpa in billiga ponnyer, rida till och sälja. Tokig idé nummer fyra är att fortsätta ta hand om hästar som kommit lite vilse och låta dem blomstra. Det är precis som ungdomar som håller på med fel saker i livet, precis samma med hästar. Idé nummer fyra håller jag iof på med hela tiden, men drömmen är att utöka.

Hästeriet utökas hela tiden dock, vilket får mig att blomstra och brinna. Jossans häst Filur är insutten i skritt nu, han är så duktig så. Hoppas jag kan fortsätta rida denna fina häst ibland. Har även börjat rida en glad liten D-ponny som behöver både springa av sig och jobba lite. Han har bockat av matte som blivit rädd. Än så länge sitter jag bara och flinar när vi galopperar runt i paddocken. Så länge sen det var att rida ponny, buskul. Men nu får vi väl se till att jobba lite också, och då blev det lite protester och bockelibus för att slippa. Får se hur det går i helgen.

fredag 24 februari 2012

Småmaskiga hönät.

Tyvärr har jag inte tillgång till ligghall till mina hästar utan dom står på box på natten. Eftersom hästars mage och kropp är gjorda för att äta ofta och ett strå i taget är småmaskiga hönät en bra uppfinning. Då har de att göra hela natten vilket gör att både huvud och mage mår bra. Jag vill inte komma till stallet på morgonen och släppa ut hästar som har bråttom och är halvt hysteriska för att de är hungriga, det känns så fel. Dessutom har jag nu en ettårig hingst som jag vill ge en bra start i livet för utan stress. Än så länge har jag inte kommit på någon bra lösning i hagen, men inne i boxarna ser det ut såhär.

Det ligger hö på marken också men som ni ser väljer han ändå att äta ur nätet. Det blir mycket mer hygieniskt så. Nätet hänger i tre runda krokar, som inte går att skada sig på, med karbinhakar. För att fylla på behöver man bara lossa på den mittersta och nätet kan då sitta kvar. Eftersom nätet hänger längs väggen så kommer höt få det att puta ut och hästarna kan ändå äta i hyfsat bra ställning uppifrån. De behöver alltså inte lägga huvudet på sne förrän det bara är lite kvar i botten. 

måndag 20 februari 2012

Filurens första träning.

Ett nytt projekt! Jossans häst Filur, 3 år, ska ridas in och eftersom Jossan själv är på tjocken så ville hon ha lite hjälp med detta. Klokt tänkt :)

Jag har aldrig träffat hästen innan och då är det svårt att lägga upp en plan om vad som ska tränas på så jag åker till stallet med ett blankt papper och inga större planer. Grejar lite med Filur i boxen och det är en nyfiken, social och lätt häst som gärna vill vara med. Mysigt! Får korrigera lite småsaker och påminna honom om lite saker men vi kommer bra överens och hittar en fin kommunikation. Efter markträning i paddocken så frågar jag Filur om jag får hoppa upp på hans rygg...


Och det fick jag! Det gäller bara att samla ihop tyglarna när man väl kommit upp också...
Ett av mina första mål med att komma upp första gången är att hästen ska stå stilla lugnt och fint på långa tyglar och vänta på vad jag ska göra härnäst. Det är ett bra kvitto på att man har fått en bra och säker kommunikation och att hästen accepterar det jag gör. Då är det bara att hoppa av och vara nöjd för dagen för här har vi en glad och nöjd häst. Som ni ser står Filur stilla, har ett öra vänt bakåt för att lyssna på mig, och ett framåt för att kolla resten av läget. Helt okej! Han är också avslappnad och har sänkt huvudet jämfört med första bilden. Jag är supernöjd med dagen och älskar verkligen att hålla på med detta.




Hästarna har det gott i vintersolen.

Sheriffen, Jessie och Zeus som ligger ner och käkar. 

Kosseträning för Charlie.

Nu var det dags igen, kosseträning för Charlie i Veddige. Dåligt med bilder då jag var där ensam och mest satt på hästryggen. Kurre fick följa med denna gången med och jag är så stolt över honom. På grund av mycket i skolan och kasst underlag hemma har hästarna inte blivit tränade så mycket i vinter. Men Kurre sköter sig som en prins, han joggar runt och går att mjuka upp fint, vi backar genom L på en hand, travar med plastpåse på rumpan, lyssnar och har kul. Sen när det är dags för korna att komma in tänder han till och bara älskar att vara här. Vi fick beröm för att han är en atletisk och välriden häst som jag har bra koll på och som tänder till bra på koträning. Däremot behöver vi träna på respekten för mina skänklar, den liksom försvinner när det blir lite jobbigt och man måste ta i. Så hem och träna :D Tack alla fina roliga människor som var där och gjorde denna dagen till en superdag! Detta ger inspiration mer än något annat.

torsdag 9 februari 2012

Inridning!

I höstas började jag rida in Ulrikas fina svarta dressyrsto. 4 år efter en hingst som heter Metall.
Ulrika tyckte att Majesty var en känslig och försiktig häst och visste inte riktigt om det skulle bli lätt eller svårt att rida in henne. Jag tog dock vara på känsligheten, omvandlade den till nyfikenhet och satt upp redan första gången jag jobbade Majesty utan problem. 7 gånger har jag marktränat och ridit, efter det kan hon ge efter och följa bettet åt båda sidorna, stå stilla med ryttare, röra sig i skritt och trav med ryttare, göra halt och igångsättningar samt flytta lite rumpa i halt och skritt. Majesty har fått en lugn, trygg och stabil grund att stå på av mig. Allt har varit helt problemfritt och nu är planen att hon ska vidare till en utbildare där hon får gå mer kontinuerligt och komma igång med sin träning.



lördag 4 februari 2012

Hårt med vinter

Varje dag önskar jag att det kom ett par decimeter snö. Det hade varit så perfekt. Jag vågar knappt gå ifrån gårdsplan med hästarna då det är blankis överallt, än mindre att lasta för att åka nånstans. Nåja. Lite ridet på ängarna har det blivit iallafall, och idag kommer Mathilda och ska hjälpa mig i stallet. Vi får se om vi tar oss en tur med ett par kusar också.

Detta är min första vinter med dräktig sto. Första vintern med växande åring som jag själv kan bestämma över. Innan har jag mest haft rid/tävlingshästar och det har varit ett himla pyssel med lunchfodringar hit och och dit. Nu tröttnade jag och min flock på fyra hästar har fått en rundbal i hagen. Efter några dagar inser jag att man borde köpa en behållare för balen också då hälften ligger utspritt. Nåja, jag har väldigt nöjda hästar, och det är huvudsaken. Inget hungrigt sto som springer under övertråden för att hinna in först, inga grabbar som jagar bort varandra från grinden. Nu kommer hästarna lungt och sansat en och en för att komma in. Det bästa är att jag kan ta in hästarna på kvällen och sedan kunna ta ut vem som helst på gången. Innan har mitt dåliga samvete stoppat mig från att göra det då jag vill att dom ska få äta när dom kommer in.
Det negativa är dock att hästarna inte ser någon som helst anledning att komma in för att ställa sig i en box. De tittar med bedjande ögon och gnäggar från boxarna när jag tar en grimma, inte för att de vill ha mat utan för att de vill hitta på nåt. Lite charmigt är det allt.

Här står Kurre och Zeus och tävlar om vem som är sötast!